Meer informatie over paardencoaching

Paarden geven objectief feedback, zij kunnen namelijk niet liegen. Jouw gedachten, gevoelens en overtuigingen, dat pikt het paard op door je lichaamstaal en dus non verbale communicatie en spiegelt dat. De paarden geven een fysieke reactie op jouw gevoel of gedachte. Wij mensen zijn ons vaak niet bewust van onze non verbale communicatie, dat gaat automatisch. Wij kunnen in de non verbale communicatie ook niet liegen. Doordat het paard dit spiegelt en daar een reactie op geeft wordt het onbewuste bewust gemaakt. En als het voor jou bewust wordt, dan kun je het veranderen.

Paarden zijn niet rancuneus en iedere 30 sec krijg je bij het paard een nieuwe kans, dus kun je nieuw gedrag gelijk oefenen en gaan experimenteren.

Paarden spiegelen gedrag niet alleen bij mensen maar ook bij elkaar. Wij mensen spiegelen ook. Denk maar eens aan iemand die gaapt dan heb je zelf vaak ook de neiging om te gapen. Dit komt door de spiegelneuronen in onze hersenen. Wij hebben geleerd om niet direct op spiegelneuronen te reageren. Dit komt door onze opvoeding, maar ook door onze normen en waarden. Paarden hebben dit niet geleerd en zullen daarom direct reageren en spiegelen.

Paarden zijn prooidieren. Het paard zal, als hij ergens bang voor is, vluchten. Pas als hij echt niet weg kan zal hij aanvallen. Paarden zijn ook kuddedieren, het is van levensbelang dat hij onderdeel is van de kudde. Staat hij alleen en zijn er wel mensen,  dan wil hij samen met de mensen een kudde vormen en aansluiting vinden. Het paard gaat checken of je een goede kuddegenoot bent, of jij de leider bent of hijzelf. Er is altijd een leider.

Paarden communiceren non verbaal, dus praten verstaat hij niet. Dan moet je gaan kijken naar het lichaamstaal van het paard. Je kunt hierbij letten op de oren, hoofdhouding hoog/laag/ gedraaid naar je toe of weg. De mond van het paard, heeft hij deze strak, los , gaat hij likken. De spieren van het paard, heeft hij deze gespannen of ontspannen. De staart van het paard, is deze ontspannen, zwiept die. En de bewegingen van het paard, snel, langzaam. Veel bewegingen, weinig bewegingen.

Door al deze aspecten ben je meer bezig met het hier en nu, en niet wat je straks of morgen allemaal nog moet doen. Dat zal het paard ook van je vragen als je onderdeel wordt van de kudde.

Verder zorgt deze manier van coachen ervoor dat je ervarend aan het leren bent waardoor het makkelijker wordt om nieuwe dingen te leren en het nieuwe gedrag gelijk te mogen ervaren.