Over mij en de paarden

Hoi, en wat leuk dat je even komt lezen wie ik ben. Mijn naam is Cynthia, geboren in 1982 in Eindhoven en ik woon samen met mijn man Roy en 2 hondjes in Waalre, Noord- Brabant.

Na de middelbare school ben ik  de opleiding als Sociaal Pedagogisch Werker gaan volgen. Na de afronding van mijn opleiding ben ik jaren actief geweest in dit werkveld als cliëntbegeleider.

Daarnaast heb ik een aantal HBO deelmodules gedaan op het gebied van Bedrijfskunde, maar dat bleek niet aan mij besteed. Het diploma voor deze modules heb ik, maar ben er in het werk nooit actief mee aan het werk gegaan.

In 2022 ben ik de Post- HBO opleiding Cognitief Coachen met Paarden gaan volgen bij het Centrum voor Paardencoaching en heb ik deze afgerond met een CPION geaccrediteerde diploma.

In Oktober 2023 heb ik de Basisopleiding ACT gevolgd en goed gevolg afgerond. Dit staat voor Acceptance and commitment Therapy

Daarnaast volg ik regelmatig bijscholingen zoals Oplossingsgerichte gespreksvoering, ACT met paarden en Teams met PK. 

Ook ben ik aangesloten bij de beroepsorganisatie CAT en heb ik een KIWA Keurmerk. 

Er is veel diversiteit op het gebied van Paardencoaching. Ik richt me als coach vooral op wetenschappelijk onderbouwde gesprekstechnieken en zet deze in tijdens de coaching. Tijdens de opleiding heb ik geleerd om te kijken naar de signalen van het paard en daarop stel ik mijn vragen. Ik stel open vragen en geef geen invulling wat dit betekend, want ook ik kan nog steeds niet met paarden praten. Tevens kijk ik ook naar hoe jij als persoon zelf reageert, zowel verbaal als non-verbaal.

Binnen de coaching vind ik veiligheid en vertrouwen erg belangrijk. Ik vindt het belangrijk dat jij je prettig en comfortabel genoeg voelt om je open te kunnen stellen. Ik als coach laat jou zelf zoeken naar wat voor jouw het beste werkt. Ik ga je niet vertellen wat je moet doen, deze inzichten mag je zelf gaan opdoen. Je bent namelijk al goed genoeg. Ook vind ik het welzijn van de paarden erg belangrijk en kijk ik ook tijdens de coaching naar de signalen van het paard. 

Ik leid de coaching naar aanleiding van jouw coachvraag, maar we gaan samen op pad met het doel om nieuwe of hernieuwde inzichten te verkrijgen. Het hoeft dan ook niet altijd zo te werken dat jouw coachvraag aan bod komt. Het mag gaan over wat jij op dat moment nodig hebt, dat zal het paard je ook gaan laten zien.

Daarnaast gaan we kijken welke stappen jij kunt gaan maken om naar je gewenste doel/nieuw of ander gedrag/vaardigheden toe kunt gaan werken.

Ik heb veel liefde en passie voor mijn vak als paardencoach, omdat ik steeds weer mag ervaren hoe wonderlijk het is wat de paarden ons als feedback terug geven. Ze geven ons onvoorwaardelijke liefde, hebben geen dubbele agenda en leven in het hier en nu.

Verder vind ik het erg belangrijk dat het paard wat ingezet wordt voor de coaching gezond is, voldoende buiten komt en leeft in een kudde met andere paarden. 

“Ik val als CAT-therapeut onder GAT-Wkkgz klachtrecht en GAT-tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: gatgeschillen.nl

De GGD Brabant-Zuidoost houdt toezicht op de kwaliteit van de in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning geleverde zorg, begeleiding en ondersteuning. Voor nadere informatie verwijs ik u naar de website van de GGD Brabant-Zuidoost (www.ggdbzo.nl).

De Coachpaarden

De Coachpaarden

Braslani

Braslani is een IJslander met de respectabele leeftijd van 30 jaar en staat sinds eind april 2022 bij de kudde op de coachlocatie in Waalre. Opa Braslani is een mensgerichte pony, stabiel en spiegelt in kleine signalen.

Koos

Koos is een Welsh Pony met een zeer respectabele leeftijd. Koos mag zelf kiezen of hij mee doet aan de coaching of dat hij liever zijn afstand bewaart. Hij kan nieuwe mensen als spannend ervaren, waardoor het extra speciaal wordt als hij besluit om wel mee te doen en erbij te komen tijdens een coachsessie.

Puck

Puck is een 8 jarige Merrie. Zij is heel duidelijk in wat zij wil en laat dit ook blijken. Zij heeft ook zelf duidelijkheid nodig. Ze is erorm nieuwsgierig en leergierig en wil overal bij zijn.